top of page
Search

. THE LAST SUNSET.


 

Танцовото изкуство и екологията заедно в борбата срещу мръсния въздух.

 


Идеята, обединяваща екологията и танца, произлиза от работата на Коста Каракашян (Studio Karakashyan, България) и Ангел Бондов („Грийнпийс“ – България) по време на уъркшоп за артисти и еколози в Габрово и към режисьорския екип се включват Антония Георгиева и Диего де ла Роса (Frantics Dance Company, Германия), като тримата се фокусират върху създаване на гласност за вредата от горенето на въглищата и други изкопаеми горива върху човешкото здраве и природата чрез изкуство.

Творческият екип представи детайли и трейлър на проекта THE LAST DANCE в Гьоте-Институт в София, миналия вторник 22/03.2022, който ще е част от програмата на габровското биенале тази година!


От пресконференцията разбрахме, че задачата на перформънса е да въведе зрителят в опитността и реалността на жителите обитаващи гр. Габрово, България. Ще сме част от нестандартен и ангажиращ проект разигран в депо за боклук в околността на градът. Нещо, което ми се заби в главата докато слушахме екипа беше следното:


''Техническият ръководител на проекта ми каза, че веднъж в годината се ходи на гробище и веднъж в затвора, а след този проект и веднъж на сметище!'' - това сподели МАРГАРИТА ДОРОВСКА, директор на Музей на хумора и сатирата в Габрово.

Контрастът в гледката и обстановката е породил този коментар, за което всички можем да се замислим. Проблемът със замърсяването на въздуха у нас реално е голям. Ние носим отговорността за това как да се държим с майката земя, с околоната среда и какво показваме като ''норматив'' за поведение на нашите поколенията и на обществото в което живеем, днес!


За да се запази елемента на изненада от реалния сюрреализъм, няма как да покажем кадри от самото сметище, където ще се състой представлението, но вярвайте, че е повече от разтърсващо. Смесицата между планини от пресован боклук и истински планини е нещо, което от една страна си заслужава да се види като гледка, но е и показно за това какво правим без да се замисляме всеки ден.


С нетърпениe очаквам 18ти,19ти и 20ти май 2022, за да провокирам себе си, а в последствие и хората, които ще прочетът и видят отразения перформанс в снимкови и видео кадри, тук в @story_tap.


Ако сте духовни или се интересувате от езотерика, реалността в която живеем и смисъла на живота, тази тема би ви засегнала и активирала чувството ви за отговорност към вас самите и към това каква роля има всеки един от нас в обществото, което сме изградили.

SEE YOU THERE!


 


 

Информацията е предоставена от Коста Каракашиян и Студио Каракашиян!


The Last Sunset is аn immersive dance-theatre performance tackling the negative impact of fossil fuels and their exploitation in Bulgaria, directed by @kostakarakashyan, @antonia.georgievaa (@studiokarakashyan, Bulgaria), and @carlos_frantics (@franticsdancecompany, Germany).


The immersive show will premiere on May 18, 19 and 21 at the Regional Landfill in Gabrovo within the official program of the 25th edition of the Gabrovo Biennial of Humor & Satire in Art with the theme "Economy of Means".

Book your ticket HERE!



The Last Sunset is co-produced by @goetheinstitut under the International Coproduction Fund and is realized with the support of the @nationalculturefund under the "Socially Engaged Arts" program and the Regional Center for Contemporary Arts Топлоцентрала. Тhe performance is realized in partnership with @museumofhumour, @greenpeace_bulgaria, @zazemiata, The Regional Landfill for Non-Hazardous Waste in Gabrovo, @goetheinstitut_bulgarien, Regional Centre for Contemporary Arts "Topocentrala" and @plentix.co



CREDITS:

Trailer Director & Choreographer: @kostakarakashyan

Performance Directors: @diegodelarosadr, Antonia Georgieva & Kosta Karakashyan

Costume Design: @poowla

Music: @minstrech

Editor: Kosta Karakashyan

Graphic Design: @hassanhalilov



 

За екипа:

Коста Каракашян е режисьор, хореограф, танцов артист и писател. Проектите му изследват развиването на емпатия в обществото ни чрез танц, кино и образование. Коста създава творби за телевизията, киното и дигиталното пространство. Документалният му танцов филм WAITING FOR COLOR за насилието над ЛГБТИ+ хората в Чечения е отличен с наградата Prix Lumière на фестивала Cinédanse в Отава през 2019 г. WAITING FOR COLOR е в официалната селекция на над 20 фестивала по света и е отразяван от The Guardian, списание Elle, Bloomberg, them, GLAAD и Radio Free Europe. The Guardian пише за филма: "Каракашян се движи със силни тласъци и бърза лекота, тяло с експресия, умения и сила; тяло, което стои на мястото си и не смята да се предаде."

Studio Karakashyan е мултидисциплинарна продуцентска компания, специализирана в областта на танца, киното и развиването на артисти, която цели да остави отпечатък върху културата ни чрез силата на движението. Основано през 2018 г., студиото обединява режисьора и хореограф Коста Каракашян и продуцента Тодор Бърганов, които целят да приложат международния си творчески опит на българската сцена. Творческият колектив включва режисьори, продуценти, хореографи, композитори, визуални артисти, фотографи и други артисти, които комбинират дисциплини и работят заедно, за да вдъхновят, да предизвикат статуквото и да създадат едно по-добро бъдеще.

Антония Георгиева е режисьор, драматург и продуцент с творчески опит във Великобритания, САЩ и Европа. Завършва Колумбийския университет в Ню Йорк с двойна специалност по Театър и Творческо писане през 2018 г., след което специализира с магистратура по театрална режисура в лондонската консерватория Royal Central School of Speech and Drama. През последните няколко години създава редица театрални и филмови проекти, които поставят основата интердисциплинарния й подход, еклектичен стил и интерес към адаптации. Проектите й са подкрепяни от организации като Jerwood Arts, Soho Theatre, Европейската комисия и Национален фонд “Култура”. Като драматург работи с някой от най-популярните инициативи за изгряващи сценаристи с подкрепата на Netflix, Papatango Playwriting Award и Sky Studios.

Диего де ла Роса открива B-boying-a през 2004 г. и през 2013 г. основава танцова компания Frantics Dance Company заедно с другите настоящи членове. В рамките на компанията той допринася като танцьор, хореограф и артистичен директор. През 2014 г., завършва и училище за съвременно изкуство в Берлин. От 2014 г. насам работи с Theater Strahl в Берлин; австрийската компания Hungry Sharks; Theater Bonn; Theater Bremen и Theater Kassel. Работил е с хореографи като Самир Акика (FR/DE), Хелдер Сибра (PL), Адриен Ходуркс (HU), Лаура Скоци (IT), JDot Tight Eyez (USA), Надин Гершпахер (DE/ES), Lorca Renoux (FR), Juan Tirado (ES), Victor Rottier (NL) и Johannes Wieland (DE) и др. Соловите му творби са били на турнета в Гърция, Северна Македония, Испания, Германия, Полша, Португалия и Ирландия. заедно с Frantics е изнасял представления в Дания, Германия, Гърция, Испания, Италия и Тайван. Връзката му с България започва през 2019 г., когато идва за първи път като награден танцьор, за да вземе участие в

ATOM Хореографски серии#3. Връща се през 2021 г. като хореограф, където разработва спектакъла Essence в колаборация с танцьорите. Като хореограф той създава нови произведения в България, Германия, Гърция и Испания.

Frantics Dance Company е експериментална танцова компания, базирана във Фрайбург / Берлин. От 2013 г. насам и поради сходните им артистични визия, съоснователите започват собствени изследвания в областта на B-boying, хип-хоп, акробатика и съвременен танц, включени в театрална рамка.

Recent Posts

See All
bottom of page