top of page
Search

. АСЕН ЯНЕВ. БАЗЕЛ В БЪЛГАРИЯ


 

@_arterra_ - Снимки от изложбата _Tod und Tanz в ONE Gallery +, София.

 

Асен Янев с няколко думи.


Основни белези са:

Българин, съвременнен артист, базиран в Базел, Швейцария.

Работи с аналогови и колажни материали/фотография, наслагване, разграждане, с афинитет към хаоса и що е то личността в многообраза си.

Той е и първият артист за когото ще пиша на български. Това е малък, но може би и голям обрат за Стори Тап в бъдеще време. Както и да е, исках да отдам внимание на този детайл. Срещнахме за първи път миналата есен (2021) в инстаграм.

Оказа се, че ще пътува по работа до България. Насрочихме среща, поговорихме и решихме, че ще снимаме видео за него и изкуството му в процес.

Нещо, което ме грабна в него беше това безумно спокойствие, което струи от личността му. На пръв поглед това е в противоречие с работата му, туй като образите са привидно хаотични и разбъркани. Но ако се вгледате и имате шанса да го срещнете на живо за разговор, ще разберете, че няма нищо случайно и хаочно, а напротив. Ще усетите точно това спокойствие и удовлетворение от тезата, че всичко си има време, място и последователност.

Изложбите


ultraviolet, between black, white and grey, @ETAGE.8 Sofia, 18.11.-18.12.2021

и

_tod und Tanz, ONE gallery + Sofia, 17.03.-16.03.2022

са две от изложбите, които имах удоволствието да посетя. Те успяха да ме докоснат до нещо познато, което ме накара да намеря нов поглед и смисъл в собствения си живот и образите в него. Дори в любовстта. Без да лъская, искам просто да кажа, че работата на Асен има дълбочина в големината си, която може да бъде видяна и изживяна. Рядко ми се случва да харесам нещо от пръв поглед, а тук това се случи мигновенно.


Повече за Асен Янев може да прочетете на сайта му www.assenjanev.com, а ако решите да се запознаете и видите творбите му на живо, ще може да го направите този октомври в Arosita Gallery, София.


А сега предлагам да проследите отговорите му от интервюто за Стори Тап.

Благодаря на Асен за страхотната точност, ентусиазъм и коректност във всеки един момент и за това, че е отворен да разказва и разпространява философията си както навън така и тук на родна земя.

 




Имаш афинитет към смесването на неща и разрушаването им. Филосифията и зреенето. Това, което виждам е систематичност в привидния хаос. И така интересно ми е да разбера от всичко това, какво се случва при зреенето. Тази фаза сякаш е най-задоволителна за теб. Така ли е?


Да не се отнасям безразлично и затворено към света в цялата му обърканост и противоречивост, в цялoтo му многообразие и различни перспективи, за мен като артист означава да позволя на привидния хаос да навлезе в процеса на моята работа. Този процес върви ръка за ръка с увеличаване на комплексността. Защото хаосът създава едновременност. И така в работата ми се сгъстяват много пластове; концептуално, визуално и като съдържание.

Възниква известно объркване, като по този начин се поставят под съмнение установени принципи и идеи. Именно в това е и силата на този подход. Защото така се активират някои скрити аспекти и се създават нови взаимовръзки.


Защо реши да почнеш да показваш работите си в България?

Какво те привлича в обстановката тук? Къде другаде в Европа излагаш работата си?


Реакциите по отношение на едно произведение зависят cпоред мен до голяма степен от това кой го гледа и къде е представено. Чрез преживяванията на зрителите мога да осмисля и да преценя потенциала на моите идеи и концепции. Реализацията на едно произведение за мен не означава, че то трябва да бъде прочетено само по определен начин или дори че трябва да следва моя личен художествен прочит. Според мен в областта на изкуството не бива да налагаш своя промисъл на никого.

По-скоро пред мен се откриват нови и понякога неочаквани перспективи през погледа на различните зрители. Затова за мен като българин е важно да покажа свои работи и в България, след като вече съм правил това в Германия, Швейцария, Италия, Испания, Австрия и други страни.


Знам, че не обичаш да говориш сам за работата си, но пък аз обичам да задавам въпроси точно за това. Ако съм успяла да ти вляза достатъчно под кожата били споделил, какво на теб ти харесва в собствените ти експерименти и преходните им резултати?


Нося в себе си много образи, много впечатления, преживявания, идеи, представи.

В моите работи ги комбинирам, сгъстявам и правя връзки помежду им там, където привидно няма такива. Така се създават нови пространства, които все повече се отдалечават едно от друго, както визуално, така и концептуално, за да предизвикам съзнанието да създаде нови взаимовръзки между тях.



Асен Янев е артист, но и човек. Какво можем да кажем за човека Асен? Аз например харесвам точността и откриването като качества.


Имам различни представи за себе си като човек и като артист, които са неделимо свързани. Работите ми дават представа за това; представа за това, което може би съм, което може би искам да бъда; нещо, което може би става видимо само там, в убежището на тези работи; нещо, което искам да покажа. Една определенa фасета. Една предполагаема възможност.

Един мой лик - както на човека, стоящ зад артиста, така и на артиста, стоящ зад човека.


Работил ли си с други артисти и какво ти е харесвало в колаборациите с тях?Идеите и тяхното развитие?


Колаборациите за мен винаги са стъпка в неизвестното. Те създават ситуации, в които мога да се самоосмисля и да се пренастроя. Те са един вид творчески пинг-понг, в който се срещат различни пространства на мислене, които взаимно се оспорват, допълват или изключват. За мен колаборацията с други артисти означава също така опознаване на собствените и чуждите граници, преодоляване на различия и комбиниране на идеи, концепции и подходи.

Необходимо е да излезеш от себе си и да правиш неща, които се подчиняват на други критерии, при които не можеш да разчиташ само на собствените си идеи или на собствените си подходи към дадена тема. Това винаги е един интересен процес.


Какво би дал като съвет на младите артисти, които имат интерес и визия за развитие от гледна точка на това, че вече си развит и от гледна точка на сегашния свят?


Правете това, което умеете, и следвайте вътрешния си инстинкт.

Не е необходимо винаги да разчитате на потвърждението на другите, за да разберете, че постъпвате правилно.


 

Няколко реда за това, което видях и за това което усетех след като погледнах....



Безсъмнено частица от нас си отива, когато друга такава се възражда. Наричаме това промяна. И тази промяна продължава ходът си в _Tod und Tanz, представена от Асен Янев за всеки, който е гладен за визуални пъзели и движения на въображението.

Асен ни представя една визуална репрезентация на промяната, която се е случила в неговия свят.


НЯМА КАК ДА СЕ СКРИЕМ ОТ ТОВА, КОЕТО ИДВА ПОСТОЯННО, ВСЕКИ ДЕН.

В ЕГИПЕТ СА считали ТОВА КАТО ДАР. ТОВА - СМЪРТТА. ТЯ Е ДАР.

Колкото е удобнa, толкова е и неудобна тази дума-смърт.

Не я пускаме да седне на масата, отричаме я, никога не я чакаме.

Правим го, защото си мислим, че няма място за нея до нас. А маса всъщност няма.


Играта на езиковите различия и граматични пречки в българския, английския и немски език, водят до една гурме формация, която съвсем достъпно и възможно ни показва, че може би езика не ни е нужен, когато може да се отдадем на Усещането. Да усетиш загубата, в следствие на което да я изказваш.

Но тук не се случва със силата на словото.

Нужна е силата на творчеството.

Нужно е експлозивното творчество.



 




0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page